Gouden tips voor vergroten van conflictvaardigheid in teams
Groter vermogen tot samenwerking ontwikkelen
Het succes van teams wordt bepaald door het vermogen tot samenwerking. Dat vermogen is sterk afhankelijk van de conflictvaardigheid. Van de individuele teamleden. Maar vooral van het collectief om constructief om te gaan met conflicten.
Helaas krijgt conflictvaardigheid meestal pas aandacht als het te laat is. Als het conflict al zichtbaar geëscaleerd is en er (bijna) onherstelbare schade is aangericht. Of onzichtbaar, doordat teamleden eigenlijk al afgehaakt zijn. Het team lijkt dan “conflict loos” samen te werken.
En zijn ze er, dan lossen deze vaardigheden vaak op in het heetst van de strijd. In het conflict neemt de emotie het vaak over. Hoe vaardig men ook is, het is dan erg moeilijk om constructief te blijven. De samenwerking en succes komen in gedrang. Wat zijn de gouden tips voor vergroten van conflictvaardigheid in teams?
Vergroten van conflictvaardigheid
Hoe? Er zijn 4 stappen te onderkennen in vergroten van conflictvaardigheid in teams.
Stap 1: Herkenning van conflicten
Conflicten zijn te herkennen aan een aantal symptomen in het onderling gedrag van teamleden:
• verwijten elkaar dat ze het eigenlijke probleem niet begrijpen
• worden het niet eens over plannen en voorstellen
• bestrijden ideeën, nog voordat ze geheel uitgesproken zijn
• zijn ongeduldig naar elkaar toe
• argumenteren met (te) grote heftigheid
• vallen elkaar persoonlijk wijze aan, vaak heel subtiel
• verdraaien de bijdragen van anderen
• kiezen partij en weigeren toe te geven
• praten negatief over het team, m.n. over kwaliteit en bekwaamheid
• spreken de voorstellen van gesprek- of teamleider tegen
Stap 2: Erkenning van het belang
Conflicten in een team zijn normaal. Ze zijn een integraal onderdeel van samenwerken in teams. Verschillende meningen en ideeën leveren over het algemeen betere oplossingen. De kans is dan ook groter dat alle belangen worden meegenomen. Het biedt ook kansen tot ontwikkeling. Het conflict mag er dus zijn!
Stap 3: Respect voor individuele aspecten
Iedereen gaat heel verschillend om met conflicten. Daarbij maak je situationeel een afweging op twee aspecten:
1. Je eigen doelstelling
2. Je relatie met anderen
Uit literatuur zijn vier manieren van conflict coping of conflict hantering af te leiden. Je kunt in een specifieke situatie:
1. Strijden of doordrukken, als je eigen doelstelling belangrijker is dan je relatie met anderen.
2. Aanpassen of meegaan, als je relatie met anderen belangrijker is dan je eigen doelstelling.
3. Vermijden of ontlopen, als beide niet zo belangrijk zijn.
4. Samenwerken of onderhandelen, als beide erg belangrijke zijn.
Je persoonlijke gedragsvoorkeuren zijn echter bepalender in conflicten! En deze voorkeuren zijn vaak ook voor jezelf onbewust van karakter. Ze zitten besloten in je (onbewuste) conditioneringen, overtuigingen en patronen. En zijn gebaseerd op lessen uit het verleden.
Er zijn globaal drie gedragsvoorkeuren in conflictsituaties:
1. Vluchten: Passief gedrag. Niet aangaan van conflicten. Vermijden. Ontlopen. Aanpassen. Meegaan. Conformeren. Duiken. Aansluiten.
2. Vechten: Agressief gedrag. Dominant aangaan van conflicten. Strijden. Doordrukken. Wedijveren. Opboksen. Doen gelden. Tegenin gaan.
3. Vormgeven: Constructief gedrag. Aangaan van conflicten met oog voor anderen. Samenwerken. Onderhandelen. Ondersteunen. Verbinden. Ontdekken.
Stap 4: Constructief in team
In teams is het van belang vooral goed om te gaan met spanningen. Niet om ze te vermijden maar om ze in goede banen te leiden. Om ze constructief aan te wenden. Hierbij onze gouden tips voor vergroten van conflictvaardigheid in teams.
1. Zorg voor gezamenlijk referentiekader. Bepaal (vooraf) met elkaar objectieve normen en waarden. Stel teambelang boven individueel belang. Richt het team op gezamenlijkheid en draagvlak.
2. Deel werkwijze en spelregels. Benadruk het doel. Leg uit hoe het proces is ingericht. Maak rollen helder, vooral die van “facilitator.” Spreek de do’s en don’ts af. Isoleer conflicten. Pak ze één voor één op. Vermijd dat ze elkaar negatief versterken. Begin met de belangrijkste.
3. Onderscheid mens en probleem. Speel op de bal niet op de man. Speel hard op de inhoud en zacht op de relatie. Dat is het moeilijkst in de hitte van de strijd.
4. Onderscheid feiten en emoties. Respecteer beide in het gesprek. Vraag om de argumenten achter de emotie.
5. Creëer win-win situaties. Maak belangen expliciet: behoeftes, angsten of zorgen. Zoek oplossingen waarin wederzijdse belangen zijn verenigd. Heb oog voor belangen van een ieder.
6. Handhaaf de do’s en don’ts. Wijs “kemphanen” op afgesproken regels, zeker in heftige discussie. Benoem welke regels worden geschonden. Zorg dat regels worden gerespecteerd.
7. Pas het Mandela-principle toe. “Agree to disagree” als het niet anders kan. Neem samen wel een besluit vanuit teambelang. Check of iedereen daarmee door kan.
Het belang van sterkere teams door vergroten van vermogen tot samenwerking is groot. Conflictvaardigheid in teams is van eminent belang. Lees meer in: Constructiever omgaan met teamconflictens
“Sterkere teams door vergroten van vermogen tot samenwerking” is één van de onderwerpen in ons vernieuwd seminar Teamgeheimen.
Het levert je op: “Krachtige Mogelijkheden om Met je Team Succesrijker te Worden!”
Door veel interactie en action learning.
Schrijf je nu in. Tijdelijk zeer aantrekkelijk aangeboden.
[contentblock id=1]