2 Comments

 1. Hallo Reynold,
  de indeling in brilkleuren vind ik een creatieve, heldere en lichte metafoor. De zin “waarneming bepaalt gedrag” zou ik willen ombouwen naar “interpretatie van waarneming” bepaalt gedrag. Het zijn onze conclusies op grond van (door gedachten gekleurde) waarnemingen die ons gedrag sturen. Maar dat is een nuancering die voor mij niets afdoet aan het terechte thema dat je aansnijdt.
  De casus die je beschrijft vermeldt verder prachtige opmerkingen en wedervragen aan de geëmotioneerde medewerker. Ze werken als een trein. Hoewel ze ook uit andere methodieken kunnen stammen, herken ik de Oplossingsgerichte (Solution Focused) methodiek er glashelder in. Die gebruik is zelf in alles. Werkt perfect.
  Succes en groet,
  Herman Prüst

 2. Author

  Hallo Herman,
  Hartelijke dank voor je waardevollen en constructieve bijdrage. En ja, we zijn het over eens dat er tussen waarneming en gedrag nog de interpretatie zit. En daar wordt het verschil gemaakt. Bij veel mensen vindt de interpretatie onbewust plaats en spelen onbewuste conditioneringen, overtuigingen en patronen een belangrijke rol. De uitdagingen is om daar juist veel bewuster mee om te aan. Want gedrag is een keuze 🙂
  Leuk dat de herkenning er ook is vanuit de oplossingsgerichte methodiek. Ik zal er naar kijken. Waar vind ik de beste samenvattig daarvan? Mijn ervaring is dat de basis onder verschillende methodieken (gelukkig) vaak hetzelfde is.
  Hartelijke groet,
  Reynold Chandansingh

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *