Teamwork is serieus leuk

Samenwerken is serieus leuk!

Samenwerken is serieus leuk. Dat zou het wat ons betreft in ieder geval moeten zijn. Waarom? Daar waar er goed samengewerkt wordt is er resultaat, groei en plezier. Dat heeft iedereen hopelijk al eens ervaring. En zo niet, dan is het nu tijd om het te creëren.

Helaas is samenwerken niet altijd serieus leuk. Vaak is het wel (te) serieus en daardoor niet leuk. Soms is het erg leuk, maar weinig serieus waardoor resultaten achterwege blijven. En soms is het niet serieus en niet leuk. Mensen haken dan in ieder geval mentaal af. Alleen fysiek zijn ze dan nog aanwezig.

Wat gebeurt er in de samenwerking?

Er zijn twee hoofdredenen waarom mensen lid worden van een groep:
• De behoefte aan veiligheid. Een team biedt een individu mogelijkheden voor “a sense of belonging” en bescherming. De grootste kans op overleving. Een comfortzone.
• De behoefte aan voldoening. Een team biedt een individu mogelijkheden voor bijzondere prestaties en ontwikkeling. De grootste kans op groei. “A place where the magic happens.”

Teamleden zijn in het algemeen van goede wil. Ze hebben meestal de intentie om er samen iets moois van te maken, qua resultaat en samenwerking. En hebben vaak een constructieve inslag. Meestal, want je hebt altijd wel een paar uitzonderingen.

Ondanks de goede wil, gebeurt er vaak iets in de samenwerking waardoor deze vervormt. Hoe? Ervaring uit het verleden en niet uitgesproken onderhuidse conflicten bijvoorbeeld creëren dan ongemerkt een negatieve spiraal. Er ontstaat een ineffectieve teamcultuur met gedrag dat teamleden afzonderlijk niet willen hebben. Maar in het team wel wordt vertoond en onbewust wordt geaccepteerd.

Dat gebeurt grotendeels ongemerkt, door het grote onbewuste van interactie en communicatie. Ongemerkt? Actie leidt ook tot onbewuste reactie, die weer leidt tot onbewuste reactie, enz. Het team heeft het vaak niet meer door. De ineffectiviteit is “normaal” geworden. Het wordt niet meer herkend en men is simpelweg niet bij machte de negatieve spiraal om te keren.

Hoe groot is het effect van onbewuste drijfveren?

Onbewuste drijfveren zijn bepalend voor een effectieve of ineffectieve samenwerking in teams. Wat te doen? Cruciaal is om die als team te herkennen en gezamenlijk te kiezen voor een effectievere “basis” en daaraan te werken. Voorbeelden van onbewuste drijfveren voor gedrag zijn de behoefte aan:
1. anderen helpen en aanmoedigen
2. sociale interactie en warme relaties
3. aanvaarding door anderen
4. regelmaat, regels en procedures
5. helderheid en duidelijkheid van anderen
6. veiligheid en zekerheid
7. zich te laten zien, horen en gelden
8. invloed, autoriteit en gezag
9. winnen en de beste zijn
10. details en de puntjes op de i
11. realisatie van zinvolle prestaties
12. ontwikkeling van zichzelf en anderen

Bewust zijn van het effect van gedrag is essentieel voor een doorbraak. Daarvoor is inzicht nodig in de onderliggende drijfveren op basis van eerdere conditioneringen, overtuigingen en patronen. Met dat inzicht kan een opwaartse spiraal worden ingezet. Verander de basis voor samenwerking voor een ander teamresultaat. En zorg dat teamleden kunnen zeggen: “samenwerken is serieus leuk.”

Hoe gaat dat in de praktijk?

Recentelijk werkte ik met een groot directieteam. Ze ontwikkelden collectief en individueel inzicht in drijfveren, gedrag en het effect daarvan. En realiseerden zich gezamenlijk hoe ineffectiviteit in de huidige samenwerking erin geslopen is door ervaringen uit het verleden. Met dit bewustzijn maakten ze een doorbraak.

Hoe? “Stop, reset!” werd geïntroduceerd om elkaar te helpen die omslag te maken. Wanneer ervaringen uit het verleden worden herkend in ineffectief gedrag van vandaag wordt “stop, reset” geroepen om het voor iedereen inzichtelijk te maken. Het team is dan bij machte om ander gedrag te vertonen met een ander effect. En teamleden worden daartoe uitgenodigd en aangemoedigd. Daarvan wordt samen geleerd. Een belangrijk begin.

Hoe vergroten we inzicht?

Het herkennen van onderliggende drijfveren is nodig voor een doorbraak. Tools kunnen daarbij helpen. Het goed gefaciliteerd onderling gesprek is daarvoor essentieel. De start is vaak confronterend, maar creëert de noodzakelijke ruimte voor iets moois.

Laat je team herkennen wat er feitelijk en onzichtbaar onder water in het team gebeurt. En maak met elkaar een doorbraak naar een effectievere, efficiëntere en prettigere samenwerking. Naar een succesrijkere samenwerking.

Ter inspiratie sturen we je graag onze selectie van korte, grappige teamwork video’s, met duidelijke boodschappen. Deze kunnen je helpen om het onderwerp “samenwerking” regelmatig op de teamagenda te zetten. Een must!

Deel hieronder met ons je ervaring en beeld m.b.t. “samenwerken is serieus leuk.” We sturen je dan direct de link naar onze selectie van waardevolle, korte, grappige teamwork video’s.

Leave a Comment

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De Wagenmenner located at Amazonelaan 28 , Purmerend, the Netherlands . Reviewed by 92 customers rated: 4.8 / 5