De kracht van een positieve benadering
Van groot belang
Een positieve benadering maakt heel veel uit. Het biedt mogelijkheden voor betere, creatievere oplossingen. Maar belangrijker nog, het zorgt voor beter commitment voor de uiteindelijke oplossing. En daardoor een betere kans op een succesvolle implementatie.
Een positieve benadering ligt voor de hand. Het is soms ook verbazingwekkend eenvoudig om zaken positief te benaderen. Een positieve benadering van een situatie, van een probleem of van mensen loont. Een positieve benadering maakt het leven aangenamer.
Niet van vanzelfsprekend
Toch is een positieve benadering in de praktijk niet zo vanzelfsprekend. In bedrijven is dat vaak geen onderdeel van de bedrijfscultuur. Daar is men toch vooral gericht op wat er mis is en verkeerd gaat. En niet zozeer op de mogelijkheden en ruimte voor verbetering.
Dit wordt het best geïllustreerd door evaluaties. Daarbij wordt aan bijvoorbeeld een projectteam na een intensief project gevraagd: “Hoe is het gegaan?” De kans is groot dat je antwoorden krijgt in de trant van: “Het ging wel goed, maar …” Daarna volgt een uitgebreide lijst van zaken die niet goed gingen. Meestal beidt dit weinig ruimte voor lessons learned.
Een positieve benadering begint dan ook met het stellen van andere vragen. De eerste vraag zo namelijk moeten zijn: “Wat ging goed in het project?” Gevolgd door voldoende ruimte om dat uitgebreid op te schrijven. Daarna gevolgd door de vraag: “Wat had beter of anders gekund?” Een betere kans op lessons learned en energie in het team om daarmee aan de slag te gaan.
Wat maakt het dan zo moeilijk is? Gewoonte en cultuur zijn voor de hand liggende antwoorden. Er zijn in het bedrijf allerlei ongeschreven regels over hoe met elkaar om te gaan. En hoe om te gaan met problemen. Door allerlei ervaringen is een negatieve benadering eerder de norm.
Hoe zorg je voor een positieve insteek in je team?
Waarschijnlijk doen jullie al heel wat dingen “tops.” De belangrijkste “tips” zijn:
Een gestructureerde aanpak helpt het team te focussen. De kenmerken van een positieve benadering van problemen zijn:
Van belang is om daarbij wel te zorgen voor positief teamgedrag. Spreek daarvoor een aantal teamregels af en zorg dat ze zoveel mogelijk worden nageleefd. Een aantal voorbeelden van do’s:
Er zijn ook een aantal “do not’s” om negatief teamgedrag te ontmoedigen. Wees daar ook scherp op. Voorbeelden zijn:
Goed voorbeeldgedrag
Geef continu zelf het goede voorbeeld. Want ook hier geldt dat je voorbeeldgedrag veel bepalender is. Zeker als er consistentie is je voelen, denken en handelen.
Ook hier geldt dat er “tops” zitten in je gedrag. Hierbij een aantal “tips” om nog beter een positieve benadering in je eigen gedrag te krijgen:
Wat levert het op?
Een positieve benadering is net zo eenvoudig als een negatieve benadering. Draai het dus om en ga daarmee met je team aan de slag. Er komt een moment dat een positieve benadering daadwerkelijk als normaal en gemakkelijk ervaren wordt.
En dat is van belang, want een positieve benadering levert veel op:
Wil je met je team een stap maken in een positieve benadering van problemen. Dan hebben een mooi aanbod voor je. We maken je team bekend met een gestructureerde aanpak en positief teamgedrag in een workshop van 4 uren. En dat bieden we je nu eenmalig aan met 50% korting. Vraag hier meer informatie.