De wagenmeester

Op een zonnige vrijdagmiddag liep ik langs het station Amersfoort en mijn oog viel op het uithangbord van café gasterij de Wagenmeester. Geïntrigeerd pakte ik mijn telefoon/camera om daar een foto van te maken, terwijl ik mij afvroeg wat het betekende. Ik werd op mijn wenken bediend.

Ik wilde al doorlopen toen mijn blik de verwonderde blik van de serveerster kruiste, die net even buiten aan het roken was. Ik beantwoordde haar verwondering door kort aan te geven waarom het uithangbord mijn aandacht trok. Waarop zij vertelde dat de wagenmeester een oud beroep was, gelieerd aan de spoorwegen.

De wagenmeester had vroeger als voornaamste taak om, gewapend met hamer en vlag, de remmen los te tikken, nadat de trein met rijtuigen op het station tot stilstand was gekomen. Dit was nodig om de trein daarna weer op een vlotte manier op gang te laten komen. Na een vijftal boeiende minuten namen wij afscheid.

Met een glimlach om mijn mond bedacht ik dat er vandaag de dag behoefte is aan wagenmeesters in organisaties. Wagenmeesters, die de remmen, remmingen en remmers in organisaties lostikken en die daardoor in staat stellen goed op gang te komen en te lopen als een trein.

Leave a Comment

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De Wagenmenner located at Amazonelaan 28 , Purmerend, the Netherlands . Reviewed by 92 customers rated: 4.8 / 5