Maak het lichter!

Tips om effectiever en energieker te blijven

Vind je het soms ook zo zwaar? Loopt het niet zoals het moet? Is het in deze rare tijd onduidelijk hoe het voor je gaat lopen? Is je situatie onzeker? Weet je niet waar je aan toe bent? Weet je zelf geen raad met de situatie?

Het zijn inderdaad vreemde tijden. De lange economische crisis heeft een steeds grotere impact op mensen. Velen vrezen voor hun baan en voor de onzekerheid die dan ontstaat. Anderen bevinden zich al in die situatie en vinden het zwaar om eruit te komen. Het leven kan inderdaad zwaar zijn, op elke vlak: persoonlijk, relationeel, financieel, werk, carrière, etc. En toch is het mogelijk om het leven licht(er) te maken.

Zit je in een achtbaan … ontspan!
effectiever en energieker te blijven Ontspan Crisis VeerkrachtMaak het licht, hoorde ik mezelf laatst zeggen tegen een goede vriend. Ik schrok er zelf van, want ik wist niet of hij daar wel op zat te wachten. Hij had me namelijk net verteld hoe zwaar het allemaal was. Het leven leek op een achtbaan. Het was allemaal niet gemakkelijk.
Hij was er even stil van. Samen kwamen er daarna achter dat er wel een stevige kern van waarheid in zat. Er zijn inderdaad twee manieren om in een achtbaan te zitten. Je kunt er zwaar in zitten: verkrampt en gespannen. Of je kunt er licht in zitten: rustig en ontspannen.
De kans is groot dat als je er verkrampt in zit, dat je er ziek, zwak en misselijk uitkomt. Het kan zelfs een pijnlijk lichaam opleveren. Zit je er ontspannen in, dan is de kans groter dat je ervan geniet en er met glimlach uitkomt. En onderweg heb je waarschijnlijk dan ook meer gezien en ervaren.
Hoe je erin zit verandert niets aan de achtbaan zelf. Die vertrekt en komt gewoon aan als bedoeld. Dus als je toch al in de achtbaan zit en er geen invloed op hebt, maak het licht. Heb je wel invloed op de achtbaan, maak het dan niet zwaar, maar verander het!

Tips om effectiever en energieker te blijven
Onze tips om effectiever en energieker te blijven in de moeilijke tijd laat zich als volgt samenvatten:
Verander wat je niet kunt accepteren,
Accepteer wat je niet kunt veranderen,
Maak het onderscheid met je wijsheid,
Doe het vooral met lef, humor en plezier.

Inspanning en ontspanning
Als je een situatie niet kunt accepteren, verander het dan, met alles wat in je vermogen ligt. Bedenk daarbij dat elke verandering begint bij jezelf. Door zelf er anders tegen aan te kijken, de dingen anders te doen en andere dingen doen heb je in staat de situatie te veranderen.
Toch zijn er ook situaties denkbaar die je echt niet zelf kunt veranderen. Je hebt daar vrijwel geen invloed op. Het is dan ook niet zinvol om je daar dan aan te ergeren of storen. Acceptatie is dan veel handiger. Het geeft je ontspanning en rust. En ruimte om wel op te pakken wat je wel kunt.

Actie en ontwikkeling
We zijn gewend om in actie te denken. Lastige (crisis) situatie verleiden ons ook direct en snel tot actie. En het is inderdaad heel zinnig om er alles aan te doen om de situatie te veranderen. En je energie daarvoor te benutten.
Maar het is minstens even belangrijk om goed te ervaren wat er met je gebeurt. Blijf leren van de situatie en van de manier waarop je daarmee omgaat. Ervaring is de enige manier om iets echt te leren. Om als persoon tot ontwikkeling te komen.

Aandacht en plezier
Geef je problemen en uitdagingen al je aandacht. Steker nog, het kan niet anders. Problemen en slecht nieuws trekken automatisch al onze energie. En het is ook goed dat we onze problemen serieus nemen en ze oplossen.
Soms is het echter minstens even zinnig om je plezier in je leven te behouden. Relativeer en zet de problemen ook in het juiste perspectief. Waardeer ook wat je hebt. Waarschijnlijk is dat al best veel. En lach eens wat vaker. Ook als het gaat over jezelf in de situatie waarin je bent.

Probeer het eens
Doe het eens anders of doe eens wat anders. Probeer het eens. Het kan je veel opleveren. Het kan ook helpen om hierover meer te lezen, bijvoorbeeld “5 tips om pessimisme te doorbreken”, of te horen, bijvoorbeeld “hoe positief te blijven in negativiteit van de financiële crisis”. We wensen je veel succes met een andere kijk en aanpak. En horen graag wat het je oplevert.

Dit zijn onze tips om het leven licht(er) te maken / houden. We zijn ook erg benieuwd hoe jij dat doet. We nodigen je dan ook uit hierop te reageren.
• Wat voeg je er graag aan toe? Maak de discussie completer.
• Wat zie of doe je anders? Help anderen om daarvan te leren.
• Wat wil je nog weten? Geef anderen de kans je te helpen.
Deel je gedachten hieronder in het commentaarveld, zodat we van elkaar kunnen leren.

Op jouw succes,
De Wagenmenner

P.S. Deel dit artikel “Maak het lichter – Tips om effectiever en energieker te blijven” s.v.p. met jouw netwerk, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Download ons gratis e-book: “Samen naar een uitmuntend teamresultaat in 12 stappen!”
Ontvang ons e-zine met tips om met je team succesrijker te zijn.
Bekijk ons actueel aanbod van MastersInTeamwork trainingen.

1 thought on “Maak het lichter!”

  1. Probeer het leven te ervaren als een Spel. Want dat is het. En als je je dat realiseert en BEWUST mee gaat spelen, dan ga je pas echt LEVEN.
    Niet altijd gemakkelijk, maar wel heel spannend.

Leave a Comment

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De Wagenmenner located at Amazonelaan 28 , Purmerend, the Netherlands . Reviewed by 92 customers rated: 4.8 / 5